Den stora mattguiden – 10 tips för ditt mattinköp

Med höst och vinter i antågande blir vi allt mer sugna på att omge oss med varma och mjuka material. Mattor är en sådan sak. Kanske har vi bestämt oss för att unna oss en ny matta nu inför hösten när sommarens barfotadagar är över. Men hur ska man egentligen tänka när det kommer till att välja matta? Och vilken storlek ska man ha? Vi har satt samman tio tips för att underlätta för dig vid ditt mattinköp!

10 tips när du väljer matta:

1. Ta i! Om du väljer mellan två storlekar på matta, ta den större! Väljer du en för liten matta finns det risk för att slutresultatet känns ihoptryckt och pluttrigt, oavsett vart du placerar den

2. Ska du ha mattan under en matgrupp är en bra tumregel att mattan ska vara tillräckligt stor för att mattan ska vara under alla stolar när de är utdragna.

3. För mattor som ligger under en soffgrupp ser det bäst ut om mattan ligger en bit in under möblerna. Ett riktmärke är att i alla fall två av soff- eller fåtöljbenen ska stå på mattan och att den är minst lika bred som soffan.

4. Till en hörnsoffa kan det vara snyggt med en rund matta som går ut som i en halvcirkel från soffkanterna.

5.  Snurra gärna mattan med jämna mellanrum både för bevara färgen och fördela slitaget på mattan. På så vis håller den sig snygg längre!

6.  Dammsug mattan minst en gång i veckan och vädra den utomhus minst en gång i halvåret.

7.  Välj matta i en färg som antingen går ton-i-ton med den övriga inredningen i rummet eller i nyanslika färger.

8. Mattans färg kan också vara en komplementfärg till övriga inredningen. Ibland kallas komplementfärg även för ”mittemotfärg”. Det är alltså de färger som ligger mitt emot varandra i en färgcirkel, till exempel rött och grönt, limegrön och lila eller turkos och orange. Väljer du komplementfärgen spelar det ingen roll om den är mer klar eller dämpad i förhållande till den andra färgen.

9. Låt gärna färgerna i mattan gå igen i resten av inredningen i rummet, exempelvis i kuddarna i soffan, krukorna i fönstret eller blommorna på bordet.

10. När det kommer till mönster i mattan kan du återigen utgå ifrån hur resten av rummet ser ut. Har du mycket mönster på dina gardiner eller tapeter är det fint om mattan är enfärgad. Är soffan och gardinerna enfärgade gör sig en mönstrad matta bra.

Lycka till!

Källa: Simplicity (blogg.skonahem.com/addsimplicity/2016/02/07/mattskola/)

Produkterna hittar ni här: 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *