TRÄREDSKAP FÖR KÖKET / WOODEN UTENSILS

s_s katalog Stromshaga-24

Ett enkelt sätt att börja plastbanta hemma är att investera i gedigna träredskap till köket!  Vi älskar naturmaterial och det bästa är att de bara blir finare med åren!

Varför ska vi då plastbanta hemma? Eftersom plast innehåller farliga ämnen som kan släppas fria i bland annat maten vi äter. Svart amid-plast som finns i köksredskap har vid kontroller vid flertalet gånger innehållit det cancerogena ämnet metylendianilin, som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast. Detta ämne har till exempel hittats i svarta plaststekspadar (Källa: Naturskyddsföreningen).

s_s katalog Stromshaga-23

Här följer 6 tips på produkter du enkelt kan byta ut för att plastbanta i köket:

  1. Stekspadar – Undersökningar visar att plast kan ge ifrån sig farliga ämnen, speciellt under höga temperaturer och ifall plasten är i direktkontakt med maten. Byt till redskap i trä!
  2. Skärbrädor – Våra skärbrädor är riktiga bakteriebomber. Speciellt om skärbrädan börjat bli repig eller sliten. I skårorna frodas bakterier som kan göra oss väldigt sjuka. Därför är det viktigt att se efter och byta ut skärbrädorna oftare än vi tror. De flesta experter rekommenderar en skärbräda i trä eftersom träet innehåller träsyror som gör den antiseptisk och att trä torkar ut fukt på ett sätt som plast inte kan. En skärbräda i trä kan man dessutom slipa ner eller hyvla och på så sätt kunna använda den längre! Se även till att använda olika skärbrädor för kyckling, kött, fisk och grönsaker. Rekommenderat är att byta ut skärbrädorna var sjunde månad.
  3. Stekpannor – Teflon är ett ämne som ofta återfinns i stekpannor. De innerhåller ofta bland annat ämnet PFOA som inte kan brytas ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människan. En stekpanna av gjutjärn är oslagbar! Byt även ut bakformar till modeller i rostfritt eller gjutjärn!
  4. Matlådor – Eftersom mat inte bör värmas upp i plast borde vi hitta andra alternativ som är inte ger ifrån sig farliga ämnen. Byt till matlådor i glas eller förvara rester i en djup porslinsskål med en tallrik som lock i kylskåpet.
  5. Diskborstar – Tar man bra hand om sin diskborste av trä kan den hålla i upp till ett år! De är skonsammare mot ditt porslin och de är dessutom snygga att ha framme i köket!
  6. Disktrasor – Satsa på en disktrasa av lin. Den kan du tvätta, koka och återanvända flera gånger om!

Förutom miljö och hälsoaspekten är redskap i trä och naturmaterial både trendigt och snyggt! Win-win för dig och ditt kök helt enkelt!

Translation:
Get rid of plastic products in your kitchen and replace them with wooden utensils. It’s better for you, the environment and the best thing – It’s beautiful too!

/ Sarah 

Produkterna hittar ni här / You find the products here:

Banner_Traskarbrador

diskborste

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *